Rallye Dakar v Jižní Americe

08.04.2012 18:19

 

článek od Jirky Fryjeho z autogramiády a křtu knihy o Dakaru

 

V Hummer tvrzi na východním okraji Prahy v Horních Počernicích  se 8. února sešla zajímavá společnost. Důvod pro to byl více než pádný. Křtila se kniha.

Její autor, Jan Říha, je kromě vedoucího redaktora Motožurnálu a Zelené vlny také velkým znalcem Dakarské rallye. Jako novinář jí absolvoval prvně v roce 2005 a od té doby má na každý leden zajištěný stále stejný program.

Okouzlení touto soutěží ho přivedlo k napsání knihy 30 let Rallye Dakar, která vyšla v roce 2008. O dva roky později se na knižních pultech objevily Historky ze servisu.

Letos mu nakladatelství DEUS vydalo jeho třetí počin s podtitulem Peklo pod nebeskými branami. Autor v ní mapuje období, kdy se nejtěžší motoristický podnik světa stěhoval z Afriky na Jihoamerický kontinent a jeho následné tři ročníky.

Kniha, ve které naleznete poutavé vyprávění o průběhu těchto maratónů, je doplněna řadou excelentních fotografií dalšího pacienta s diagnózou  Dakar, Petra Luska.

Jejím kmotrem se stal herec Pavel Nový a dakarská legenda a šestinásobný vítěz, pan Karel Loprais.

Slavnostnímu okamžiku přihlíželo mnoho dalších účastníků této jedinečné soutěže v čele s Ivo Kaštanem a Josefem Macháčkem.

Příjemnou a veslou atmosféru celého večera doplňoval svým moderováním Jan Pokorný.

 

Karel Loprais a Pavel Nový

   Karel Loprais a Pavel Nový

   Nasser Al Attiyah doporučuje

   Ilustrační foto Petr Lusk

   Petr Lusk, Jan Říha, Karel Loprais a kmotr

   Pan nakladatel, Lusk, Říha a Pokorný