Mechanix Rally Day je za námi

01.04.2014 15:48

   Při přípravě této akce jsem si tak sám pro sebe říkal jak tohle asi dopadne. Ale jak praví jedno staré přísloví „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Jdeme do toho! S mým kamarádem Zdeňkem Holíkem jsme se s velkým zápalem pustili, zatím pro mě, do největší akce s názvem Mechanix Rally Day. Volba padla na krásný areál motorsportu zaslíbenému a to Motorland Bělá pod Bezdězem. Bělá je oficiálním testovacím okruhem Škody Motorsport. Pronájem areálu, pronájem sanitního vozu s doktorem a hasičského vozu s posádkou, pronájem deseti traťových komisařů s vysílačkami a nákup pohárů vyšlo na dost obrovský peníz. Kdo někdy něco takového organizoval, moc dobře ví o čem tady píšu. A právě proto mi mrzí přístup některých lidí, kteří se přihlásí a pak ani nepřijedou. Ba co víc, ani se nedokáží omluvit. Tak takovéhle jednání mi fakt docela nasere. Při konečný kalkulaci nakonec zjistíte, že díky těmto lidem jste v mínusu.

   Jinak bych chtěl moc poděkovat lidem, které kdykoliv oslovím, tak mi pokaždé vyjdou vstříc a pomůžou. Takže poděkování tímto patří:

ACI – karosářské díly a jejím obchodním zástupcům Petře Hartmannové a Tomáši Lampárovi

MAD – mezinárodní autobusová doprava Jiří Webinger (Jirka mi pomůže, kdykoliv jsem v úzkých).

HQH Systém – Zdeněk Holík (se kterým jsme celou akci připravili).

Poděkovat bych chtěl i panu Bušanskému, zástupci Motorlandu Bělá, který nám byl celý den plně k dispozici a kladně a hlavně rychle reagoval, kdykoliv se vyskytl nějaký problém.

 

A jak že to vůbec dopadlo na trati?

 

ST

Skupina sériových cestovních vozů se stala kořistí naší slánské legendy Jirky Webingera. Ten na od dcery půjčené Hondě Civic dokázal zajíždět dost rychlé časy. Ale všichni asi víme, že  Jirka prostě zná a umí. Druhé místo si vyjezdil Aleš Urban z AudiClub.cz na majestátném Audi Coupé GT a byl to moc krásný pohled na to, jak se dlouhé Audi ladně protahovalo retardérama.  Třetí místo získává Luboš Skalický starší na úplně nové Škodě Rapid 1.2 TSI, která měla najeto snad 1000km. Trochu se mi zatajil dech při průjezdu dlouhé pravé, kdy Rapid letěl po dvou kolech.

E nad 1500

Ve třídě E nad 1500 a i absolutní vítězství si odváží náš velký kamarád Jirka Kašpar z Kalmár Motorsportu na Škodě Octavii a byla to opravdu palba. Rozštěkaná Octavie byla slyšet po celém areálu Motorlandu. Druhé místo a pěkný výkon předvedl Ctibor Černý z Ruuu Motors na rychlém Opel Kadett 2.0. Třetí v této skupině skončil Martin Slezák z KVM Profi na vzorově připraveném a hlavně krásném BMW 2002TI.

E do 1500

Asi největší bitva se strhla ve skupině E do 1500. Tady vítězí Martin Král z Motosport Sazená na krásné Škodě 130RS a nutno dodat, že Martin opravdu svoji stotřicítku mistrně ovládá. Nezapomenutelný byl jeho přílet do cíle na ruční brzdu, kdy i cílová fotobuňka ztratila svoji zemskou přitažlivost a odlétla neznámo kam. Druhé místo vyválčil Leoš Hradil z teamu Autoservis Hradil na široké Škodě 1000MB pro skupinu B5. Třetí místo a bronzový pohár v této skupině si odvezl Martin Beran ze SuriKata Racing na vzorně připravené Škodě 130 Rapid RH. Jen o pověstný vlásek skončil na bramborové medaili Honza Brabec z našeho „slavného“ Historic Teamu Slaný se svým VW Golf MKI. V jednu chvíli jsem měl husí kůži, když při náletu do jednoho z retardérů se nám po jeho ataku rozlétaly pneumatiky nejen po dráze, ale i po přilehlém lesíku. Ale vše dobře dopadlo. Golf to přestál bez úhony. Ještě že tak, poněvadž jinak by ho, starej Jenda asi pořádně zjebal. Krásnou jízdu předvedl a velké sympatie si získal pátý Pavel Dušek z Motorsport Sazená na úžasném Fiatu 600 Abarth. Jeho jízda na technické části okruhu byla opravdu oku lahodící. A asi mu příště vypíšu třídu do 1000ccm. Protože handicap motoru fiátku byl na rovinách hodně znát.

H

V historicích vítězí velmi sympatická a u nás ve Slaným stále více oblíbená Zdeňka Vosecká z Motorsport Sazená na Škodě 120L a ještě získává dámský pohár. Druhé místo patří Pavlu Voseckému taktéž z Motosport Sazená, kterému bohužel v odpolední části dne vylítlo těsnění pod hlavou na jeho Škodě 120L. Třetí místo si vyjezdil Honza Švestka na Škodě 130 Rapid, perfektně navigován dvanáctiletým synem Davidem Švestkou a myslím si, že David si to moc užíval, což jsem poznal z jeho vyprávění.  

 

Více ve fotogalerii ZDE a ZDE